Miten kohdistaa tapetti?

Miten tapetin kuvion kohdistaminen tapahtuu oikeaoppisesti ja mitä eroa on tasakohdistuksella ja vuorokohdistuksella?

Ennen tapetointia tutustu huolellisesti tapetin etiketin merkintöihin. Etiketistä näet yhdellä vilkaisulla mitä kuviokohdistusta kyseisen tapetin asentamisessa tulee noudattaa. Kolme yleisintä kuvion kohdistus tapaa ovat vuoro -, tasa- ja vapaakohdistus.

Etikettiin on myös merkittynä tärkeät symbolit, jotka tulee huomioida ennen asentamista. Kurkkaa symbolien merkitykset täältä.

Tasakohdistus

Tasakohdistuksessa vuodat katkotaan aina samasta kuvion kohdasta ja asennetaan seinään kohdistamalla kuvio edellisen vuodan kanssa. Aseta vuota niin että kuvio täsmää edellisen vuodan kanssa vetämällä vuotaa ylöspäin kunnes kuvio on samassa kohdassa.Tapetin kuvion korkeus vaihtelee eri tapeteissa riippuen kuviosta, eli se miten suuri etäisyys kuvioiden välillä on rullassa. Tarkka kuviokorkeuden on aina ilmoitettu erikseen tapetin etiketissä.

Vuorokohdistus

Vuorokohdistuksessa vuodat leikataan siten, että joka toinen vuota on aina samanlainen, jotta tapetissa olevat isot kuviot asettuvat seinälle tasaisesti ja kuvio jatkuu säännöllisesti seuraavaan vuotaan. Tapetin menekkiä laskiessa ota huomioon, että tapettia voi kulua enemmän kuin vapaakohdistuksessa sillä tapetoidessa joudut vetämään vuotaa jokin matkaan, että löydät eheän kohdistuksen.

Vapaakohdistus 

Tapetissa ei ole kuvion sovitusta, eikä kuvio jatku seuraavassa vuodassa vaakasuunnassa. Tämän ansiosta, kuviota ei tarvitse sovittaa.