Nean ensimmäinen tapetointikokemus

Keväällä 2022 pääkaupunkiseudulla asuva Nea halusi piristää makuuhuoneensa ilmettä ja päätti kokeilla tapetointia ensimmäistä kertaa. Lue ja tutustu, kuinka sekä tapetointikokemus että lopputulos yllätti hänet positiivisesti!

Nea oli aiemmin maalannut kotiaan useaan otteeseen. Tapetointia hän ei kuitenkaan ollut aiemmin kokeillut, joten uuden sisustusprojektin aloittaminen jännitti hieman.

– En tiennyt, mitä tapetointiprosessi vaatii ja miten se viedään läpi. Oli myös vaikea arvioida, kuinka kauan tapetointiin kuluu aikaa.

Hän oli maalannut makuuhuoneensa päätyseinän tehostevärillä muutama vuosi sitten. Nyt hän koki, että huoneeseen oli aika saada uutta ilmettä ja valoa. Vaikka makuuhuoneen tehosteväri oli hänen mielestään ollut mukava yksityiskohta, halusi hän palata hieman perinteisempään värimaailmaan. Jotain ”koukkua” Nea kuitenkin toivoi myös uudelta ratkaisulta.

– Valitsin kuvioidun tapetin, koska olohuoneessamme on yhdellä seinällä samantyyppinen pinta, ja olen aina tykännyt siitä kovasti. Halusin, että asunnon yleisilme olisi yhtenevä. Vanha tehosteväri on ollut ehkä liiankin hallitseva, toteaa Nea.

Valmistelut ennen tapetointia

Koska kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Nea alkoi tapetoimaan, hän halusi aluksi lukea tarkasti tapetointiohjeet. Tarvittavaa infoa tapetointiin liittyen löytyi Tapetit.fi:n julkaisemasta artikkelista.

– Olen luonteeltani hyvin suoraviivainen. Tämän vuoksi pidän siitä, jos ohjeet sisustusprojektissa ovat yksiselitteiset ja nopeasti omaksuttavat. Tykkäsin Tapetit.fi:n artikkelin helposti ymmärrettävistä ohjeista, kertoo Nea.

Projekti lähti liikkeelle makuuhuoneen tyhjentämisellä huonekaluista. Aiemmat maalausprojektit olivat osoittaneet, kuinka työskentelytilaa on hyvä olla reilusti.

Tutustu Tapetit.fi:n tapettivalikoimaan ja piristä kotisi ilmettä – klikkaa tästä!

Kun Nea oli saanut makuuhuoneen tyhjäksi huonekaluista, hän aloitti suojaamisen. Maalaamisprojekteihin verrattuna suojauksia tarvitsi tehdä merkittävästi vähemmän, joka ilahdutti Neaa.

– Jos rehellisiä ollaan, suojaaminen on aina turhauttavin osuus. Etenkin ahtaissa ja kulmikkaissa tiloissa hermo on joskus kireällä, kun ”kikkailee” sanomalehtien ja teipin kanssa, toteaa Nea.

tapetointi vaiheet liisteri liisteröinti tasoitetapetti non-woven kuitutapetti tapetointikokemus

”Onneksi valitsin tasoitetapetin”

Ennen varsinaisen tapetin asentamista piti Nean valita, haluaako hän maalata pohjamaalin, vai asentaa tasoitetapetin seinään. Tämä siitä syystä, ettei vanha sininen maali paistaisi läpi uuden valkoisen tapetin alta.

Nea valitsi tasoitetapetin, joka osoittautui ehdottomasti oikeaksi valinnaksi.

– Onneksi valitsin pohjatapetin. Sen kanssa pystyi hieman harjoittelemaan tapetin asentamista. Ensimmäiset tapetit eivät kyllä näyttäneet ihan siltä, mitä olisin halunnut, naurahtaa Nea.

– Kaikissa opetusvideoissa ammattilaiset asensivat tapetin yhdessä hujauksessa seinään. Pakko myöntää, että itselläni meni hetki, ennen kuin sain jutun juonesta kiinni.

Kun tasoitetapetti oli asennettu, piti liiman antaa kuivua vähintään vuorokausi. Seuraavana päivänä oli varsinaisen tapetin vuoro.

Harjoitus tekee mestarin

Seuraavana päivänä Nea aloitti varsinaisen tapetin asentamisen. Hän oli valinnut Tapetit.fi:n valikoimasta Belinda -malliston valkoisen tapetin.

– Pidin erityisesti tapetin luonnonvalkoisesta väristä ja epäsymmetrisestä kuvioinnista. Ajattelin myös, että epäsymmetrinen kuviointi voi antaa hieman enemmän anteeksi, jos ”kaikki ei mene kuin strömsössä”.

Vaikka tasoitetapetin asentaminen oli aika ajoin tuntunut haasteelliselta, ei varsinaisen tapetin kanssa ollut ongelmia.

– Kun lähdin asentamaan tapettia, huomasin nopeasti, että homma alkoi sujumaan. Tasoitetapetti oli ollut sen verran leveämpää ja paksumpaa, että se aiheutti hieman vaikeuksia. Varsinaisen tapetin kanssa ei samanlaisia ongelmia ollut.

Mitä pidemmälle projekti eteni, sitä sujuvammin tapettia alkoi ilmestymään seinälle. Vanha sananlasku ”harjoitus tekee mestarin” todistettiin siis oikeaksi tässäkin tapauksessa.

Varsinaisen tapetin asentamiseen kului muutaman tauon kanssa noin kaksi tuntia. Oli aika hoitaa loppusiivous, asentaa listat ja siirtää huonekalut takaisin paikoilleen. Miltä lopputulos tulisi näyttämään?

Lopputulos oli positiivinen yllätys

– Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Tasoitetapettia asentaessa en olisi uskonut, että lopputulos tulee näyttämään näin hyvältä.

Uusi tapetti toi makuuhuoneeseen Nean toivomaa valoa ja rauhallisuutta. Tapetin kuviointi kuitenkin piti huolen siitä, että persoonallisuus ei täysin kadonnut, vaikka kyseessä olikin sävyltään valkoinen tapetti.

Prosessin valmistuttua kysyimme Nealta, minkälaisia vinkkejä hän antaisi muille henkilöille, jotka suunnittelevat ensimmäistä tapetointiprojektiaan.

– Kannattaa ehdottomasti toteuttaa projekti! Ei kannata säikähtää, jos alku tuntuu haastavalta. Yllättävän nopeasti hommaan pääsee sisään.

Kuten DIY-projekteissa yleensä, myös tapetoinnissa kannattaa tarvikkeisiin panostaa. Tämän allekirjoittaa myös Nea.

– Hankin projektia varten kaikki muut tarvittavat tarvikkeet, paitsi tapetointipöydän, joka olisi varmasti helpottanut projektin läpiviemistä entisestään. Kun kaikki on valmisteltu huolella ja tarvikkeet ovat kunnossa, on lopputuloskin toivotunlainen, toteaa tyytyväinen Nea.

Tutustu Tapetit.fi:n tapettivalikoimaan ja piristä kotisi ilmettä – klikkaa tästä!