Mitä kannattaa ottaa huomioon tapetointia suunnitellessa?

Lue ammattilaisen vinkit

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee tapetointia? Ensi kertaa tapetointia aloittavalla voi olla mielessä monia kysymyksiä. Lue alta ammattilaisen vinkit ja uudista kotisi ilme helposti ja edullisesti.

Tapetit.fi on tapettien maahantuoja ja verkkokauppa. Yrityksessä työskentelee joukko sisustusalan ammattilaisia. Yrityksessä yli 9 vuotta työskennellyt Annica vastaa nyt asiakkaita askarruttaviin kysymyksiin, sekä kertoo omat vinkkinsä tapetointia suunnitteleville.

Annican mukaan suomalaisia on aikaisemmin vaivannut uskalluksen puute sisustusasioissa.

– Joskus näkee asiakkaita, jotka ihastuvat uuteen tapettikuosiin ensisilmäyksellä, mutta hetken jälkeen he alkavat empimään. Liian usein ryhdytään ajattelemaan, että ”enhän minä voi noin räväkkää tapettia ostaa” tai ”entäs jos kyllästyn siihen”.

– Ei saman tapetin tarvitse olla kymmeniä vuosia seinällä. Nykyajan tapeteilla tapetointi on erittäin helppoa ja edullista. Kyllästymistä ei siis kannata pelätä, sillä tuttuun ja turvalliseen ilmeeseen voi aina palata, rohkaisee Annica.

Mitä ensimmäistä kertaa tapetoivan ihmisen tulee tietää?

Nykyaikaisilla materiaaleilla ja välineillä tapetointi on helppoa, nopeaa ja edullista. Projektin aloittamista ei siis kannata pelätä. Annica haluaa kuitenkin korostaa yhtä asiaa.

– Pohjatyö on kaiken a ja o. Vaikka tapetti antaa enemmän anteeksi kuin maali, kannattaa esimerkiksi naulanreiät ja muut epätasaisuudet ottaa huomioon ennen projektin aloittamista.

On myös tärkeää kiinnittää huomiota tapetoitavaan pintaan.

– Jos tapetin pistää suoraan esimerkiksi lastulevyn päälle, on sen irrottaminen jälkeenpäin hankalaa. Lastulevylle kannattaa maalata pohjamaali, joka helpottaa tapetin irrottamista myöhemmin.

Myös tapettityypeissä on eroja. Kuitutapetti, eli niin sanottu non-woven-tapetti sopii erinomaisesti ensimmäistä kertaa tapetoivalle.

– Kuitutapetti on helppoa asentaa ja myös vaihtaa. Liisterin voi levittää joko suoraan tapettiin tai vastaavasti seinään. Tapettityyppi ei myöskään veny tai kutistu. Kuitutapetti on siis hyvä valinta ensimmäiseen tapetointiprojektiin, ohjeistaa Annica.

Lisää eri tapettityypeistä voit lukea täältä.

Trendeistä inspiraatiota

Kun päätös tapetoinnista on tehty, on aika lähteä tutustumaan eri vaihtoehtoihin. Tapetit.fi:n verkkokaupasta löytyy yli 4000 erilaista tapettia. Valtava valikoima saattaa tehdä valitsemista hankalaa. Annicalla on ongelmaan yksinkertainen ratkaisu.

– Mielestäni kannattaa luottaa ensimmäiseen fiilikseen. Kun löydät silmääsi miellyttävän tapetin, luota intuitioon. Vaihtoehtoja on tarjolla niin paljon, että vertailua ei kannata jatkaa loputtomiin.

Valintaa helpottaa myös mallipalojen tilaaminen.

Botanica peikonlehtitapetti 33304

Tilaa mallipaloja Tapetit.fi:n sivustolta, vertaile eri vaihtoehtoja tapetoitavassa huoneessa, jonka jälkeen voit tilata kokonaisen rullan kotiisi.

Vaihtuvat trendit tarjoavat hyvin inspiraatiota kodin sisustamiseen.

– Viime aikoina abstraktit kuviot ovat olleet suosittuja. Myös niin sanottu hypernature teema on ollut vahvasti esillä. Puut, lehdet ja luontoon liittyvät kuosit ovat olleet suosittuja.

Vallitsevat trendit toimivat hyvänä inspiraation lähteenä, mutta Annica korostaa, kuinka jokaisen tulisi uudistaa kotinsa ilmettä omasta näkökulmasta.

– Tapettien avulla pystyy tuomaan esiin omaa luonnetta ja persoonaa. Kodin tulisi aina olla omistajansa näköinen.

Ole rohkea ja riko rajoja

Tapetit tarjoavat lukemattomia vaihtoehtoja kodin ilmeen uusimiseen. Yllättävän harva tulee ajatelleeksi, että makuuhuoneen ja olohuoneen lisäksi tapetteja voi hyödyntää myös muissa tiloissa. Esimerkiksi kuivan vessan tai autotallin tapetoiminen onnistuu aivan yhtä hyvin.

– Tapetoitavan pinnan ei myöskään tarvitse välttämättä olla seinä. Esimerkiksi katon, hyllyn tai kaapiston tapetoiminen voi tuoda huoneeseen aivan uudenlaisen ilmeen, toteaa Annica.

Värien ja kuosien suhteen ei kannata tyytyä tavanomaiseen, jos mieli tekee uudistua.

– Joitain vuosia sitten Marilyn Monroe -tapetit olivat suosittuja. Valokuvatapetit tarjoavat aivan uuden ulottuvuuden kodin sisustamiseen. Tapetit.fi:n kautta voit tilata esimerkiksi tapetin oman lemmikkisi kuvalla tai vaikkapa kesämökkisi maisemalla.

Tapettiin kyllästymistä tai virheostoksia ei kannata pelätä, sillä tapetin voi vaihtaa niin usein kuin huvittaa. Annica on tästä hyvä esimerkki.

– Aiemmin tapetoin asuntoani aina syksyisin ja keväisin, yksi huone kerrallaan. Nykyään pyrin uudistamaan kodin ilmettä tapettien avulla vähintään kerran vuodessa, huone kerrallaan. Tapetit.fi -sivustolle tulee melkein joka kuukausi uusi mallisto, josta on helppoa hakea inspiraatiota.

Klikkaa alla olevaa linkkiä, tutustu eri tapetteihin ja uudista kotisi ilme!

Tutustu valikoimaan klikkaamalla tästä!